Ups Güç Kaynakları Akülerinin Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?
KGK (kesintisiz güç kaynağı) sistemleri aynı akü teknolojisini kullanıyor görünseler de değişik KGK (kesintisiz güç kaynağı) üreticilerinin değişik akü ömrüne sahip cihazları vardır. Bu husus, kullanıcı için çok önemlidir, çünkü akü yenilenmesi pahalıdır (KGK (kesintisiz güç kaynağı) ’ nın yaklaşık %30 – %50’si kadar.!). Hatalı aküler sisteme olan güvenilirliği azaltır, sıkıntı kaynağıdır ve zaman kaybına neden olur.
Akü Sıcaklığı Güvenilirliği Etkiler
Akü aşınmasını içeren süreç sıcaklıkla yakından ilişkilidir. Ayrıntılı araştırmalar göstermiştir ki çalışma ortamı sıcaklığının arttığı her 5C için akü ömrü 10% kısalmaktadır. Bu yüzden KGK (kesintisiz güç kaynağı) , akülerin olabildiğince soğuk kalmasını sağlayacak şekilde dizayn edilmelidir. Tüm On-Line ve Stand-By/On-Line melez tip KGK’lar, Stand-By ve hat etkileşimli tiplerden daha fazla ısı üretirler (bu yüzden fana ihtiyaçları vardır). Bu, akü değişim süresi bakımından Stand-By veya hat etkileşimli KGK’ların daha dayanıklı olmalarının tek sebebidir.
Akü Şarjı Tasarımı Güvenilirliği
Akü şarjı bir KGK (kesintisiz güç kaynağı) ’nın çok önemli bir parçasıdır. Akü şarj koşullarının onun ömrüne etkisi büyüktür. Eğer akü sabit gerilimle veya “float” tipi şarj ile besleniyorsa ömrü maksimum olur. Şarjda tutulan akünün ömrü, sadece bekletilen akünün ömründen daha fazladır. Çünkü bazı parçaların doğal eskime sürecini sağlayabilmek, onları şarj altında tutmakla sağlanır. Bundan dolayı fişe bağlı olduğu sürece bir KGK (kesintisiz güç kaynağı) ’nın kapalı bile olsa aküleri şarj etmesi gereklidir. Piyasadaki çoğu KGK (kesintisiz güç kaynağı) bu önemli özelliği sağlamamaktadır. Bu özellik KGK (kesintisiz güç kaynağı) ’nın maliyetini arttırdığı halde akü değişiminin “saklı” maliyeti göz önüne alındığında KGK (kesintisiz güç kaynağı) ’nın ömür boyu maliyeti çok düşüktür.
Akü Gerilimi Güvenilirliği Etkiler
Aküler, her biri yaklaşık 2V potansiyelinde olan bireysel hücrelerden yapılmıştır. Daha yüksek gerilimde akü yapmak için bireysel hücreler seri bağlanmalıdır. 12V’luk bir akü 6, 24V’luk bir akü 12 hücreye sahiptir. Bir KGK (kesintisiz güç kaynağı) sisteminde olduğu gibi aküler sabit şarja bırakıldıklarında bireysel hücreler seri olarak şarj edilirler. Akü hücrelerindeki küçük üretim farkları bazı hücrelerin diğerlerinden daha fazla gerilim almalarına sebep olur. Bu hücrelerin erken yaşlanmasına sebep olur. Seri bağlı grup en zayıf bağlantısı kadar güçlüdür. Bundan dolayı herhangi bireysel hücre zayıflarsa tüm akü zayıflar. Kanıtlanmıştır ki yaşlanma sorununun büyüklüğü hücre sayısıyla doğru orantılıdır. Dolayısıyla akü gerilimi arttıkça, akü yaşlanma hızı artar.
Belirli bir KGK (kesintisiz güç kaynağı) kapasitesi için en uzun akü ömrüne sahip sistem en az akü gerilimine sahip olan sistemdir. Tercih edilen bu KGK (kesintisiz güç kaynağı) sistemi çok sayıda küçük hücre yerine az sayıda büyük hücre kullanır. Bazı üreticiler yüksek gerilimli aküleri tercih etmişlerdir çünkü belli bir güç seviyesi için daha yüksek gerilimli aküler KGK (kesintisiz güç kaynağı) ’da maliyeti azaltan daha ufak kablolar ve yarı iletkenler kullanılmasına izin verir.
10 yıllık ürün ömrü boyunca bazı KGK (kesintisiz güç kaynağı) markalarının kullanıcıları orijinal KGK (kesintisiz güç kaynağı) sisteminin 2 katını aküye ödemeye hazır olmalılar. Daha fazla akü gerilimiyle KGK (kesintisiz güç kaynağı) tasarlamak daha kolay ve ucuz olduğu halde azalan akü ömrü biçimindeki saklı giderler kullanıcıya ulaşır.
Bir KGK (kesintisiz güç kaynağı) sistemi için batarya satın almak veya kurmak için, aşağıda verilen karakteristiklerin göz önünde bulundurulmalıdır:
- Şarj Kapasitesi
- Ağırlık
- Şarj karakteristikleri
- Göstergeler, sıcaklık/şarj seviye göstergesi
- Aşırı sıcaklık ve aşırı akım koruması
- Çevre dostu olup olmaması
- Dayanıklılık, sağlamlık
Akülerde Çıkabilecek Arızalar Nelerdir?
Akülerin çalışmaları çeşitli şekillerde aksayabilir. Bunlar:
Tek Hücre Hatası: Normal olarak akü ömrünün ilk zamanlarında dahili kısa devreler yüzünden veya taşıma, kurma hatalarından kaynaklanır.
Kapasite Kaybı: Bu, akünün belirtilen zamandan önce yükü besleme kabiliyetini yitirmesidir. Kapasite kaybı, 3-4 saatlik aküler sadece birkaç dakika çalışabildiği zaman dramatik olabilir.
Hayati Hata: Bu tür hata akünün, plakaların genişlemesi veya aşınması sonucunda yapısal bütünlüğünün bozulmasıyla ortaya çıkar.