Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Nedir?
Kesintisiz güç kaynakları (Uninterruptible Power Supply), hem şebekeden gelen elektrik enerjisiyle beslenen cihazların şebekede oluşabilecek ani voltaj dalgalanmalarına karşı koruyan hem de şebekede oluşabilecek kesintiler sırasında kesintisiz güç kaynağına bağlı cihaz veya cihazların oluşan elektrik kesintisinden etkilenmeyerek kesintisiz güç kaynağı sayesinde faaliyetlerine bir süre daha devam etmesini sağlayan cihazlardır.
Kesintisiz güç kaynaklarının iki görevi vardır. Birincisi şebekede oluşan olumsuz dalgalanmalara karşı sistemi korumaktır. İkincisi ise şebekede oluşan elektrik kesintilerine karşı içinde bulundurduğu aküler sayesinde elektrik enerjisi üreterek sisteme bir süre daha enerji sağlamaktır.
UPS seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken iki şey vardır. Maksimum güç çıkışı ve pil kapasitesidir. Maksimum güç, ne kadar güce sahip cihazları besleyebileceğinizi gösterir. Pil kapasitesi ise şebekede oluşan kesinti sırasında kesintisiz güç kaynağına bağlı cihazların ne kadar süre çalıştırılabileceğini belirler.
Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Nerelerde Kullanılır?
Kesintisiz güç kaynakları sağlık sektöründen sanayi sektörüne kadar her alanda kullanılabilir. Sağlık sektöründe tıbbi cihazlar, sanayi sektöründe motorlar, aydınlatma ve makinalarda kullanıldığı gibi evlerde de kullanılmaktadır.
Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Kullanım Alanları Nelerdir?
Gelişen teknolojik koşullar sonucunda endüstriyel sistemlerde ve günlük hayatın hemen hemen her alanında elektrik enerjisine yoğun bir şekilde ihtiyaç duyulur. Bu durum da elektrik enerjisinden yoksun kalmamak için çeşitli çözüm arayışlarına neden olmaktadır. Özellikle hastaneler, telekomünikasyon sistemleri, havaalanı gibi kritik önem sahip olan yerlerde elektrik kesintisi yaşanması büyük çaplı aksaklıklara ve sorunları beraberinde getirmektedir. Söz konusu olumsuzlukların yaşanmaması için UPS yani kesintisiz güç kaynaklarına ihtiyaç duyulur. UPS’ in kullanıldığı yerler şu şekildedir;
- Otomasyon sistemleri,
- Bilgisayarlar,
- Asansörler,
- Güvenlik kameraları ve güvenlik-alarm sistemleri,
- Askeri radar cihazları,
- Hastaneler, elektronik tıbbi cihazlar,
- Bilgisayarlı üretim tezgâhları,
- Havaalanlarının aydınlatması ve hava trafiği kontrol merkezi,
- CNC tezgâhları,
- Fotoğraf baskı makineleri,
- Medya kuruluşları,
- Telekomünikasyon araçları,
- Isıtma ve soğutma cihazları,
- Yazarkasalar ve barkod cihazları,
- Acil durum aydınlatma araçları
Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Ne İşe Yarar?
Çalışma mantığı jeneratör ile benzer olsa da kesinlikle farklı bir amaca ve sisteme sahiptir. Jeneratör, elektrik enerjisini genellikle fosil yakıtları elektrik enerjisine çevirerek sistemin çalışmasını sağlar. Ancak devreye girmesi için belirli bir süre gerekir. UPS, jeneratörün aksine elektronik aletlere optimize edilebilmekte ve depoladığı enerjiyle genel tesisat yerine belli cihazları besleyebilmektedir. Bu bakımdan jeneratörden çok daha verimli bir kullanım sağlar.
Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Neden Kuru Tip AKÜ Kullanılır?
Kesintisiz güç kaynaklarında kuru akü tercih edilmesinin en büyük nedenleri, bakım gerektirmez ve patlama riski yoktur. Tüm pozisyonlarda (yatay-dikey) çalıştırılabilir. Kuru tip akülerde gaz çıkışı da görülmez. Diğer akülere kıyasla kuru aküler daha uzun ömürlüdür. Kuru aküler sıvı akülerin aksine herhangi bir sarsıntı ve titreşime karşı dirençlidir. Bu gibi nedenler de kuru akülerin daha güvenilir olmasını sağlar.